Italiaans gekruide burger met Vlaamse friet

Dit gerecht komt uit de Allerhande Box. Wie vindt zo’n burger nou niet lekker! Hier thuis is het een schot in de roos. En dan ook nog met die heerlijke Vlaamse friet.

Bereidingstijd: 30 minuten (inclusief 25 minuten oventijd)

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 zak verse Vlaamse friet (700 g)
  • 2 sjalotten
  • 100 g panko
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 500 g rundergehakt
  • 4 tomaten
  • 1 potje augurk hamburgerplakjes
  • 1 zak veldsla (150 g)
  • 4 eieren
  • 4 hamburgerbroodjes
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 eetlepels ketchup
  • grillpan
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verdeel de friet over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Schep halverwege om.

Snipper ondertussen de sjalotten. Meng de sjalot, panko, Italiaanse kruiden, peper en zout door het gehakt. Kneed goed en maak 4 burgers van het gehakt.

Verhit de grillpan, zonder olie of boter en gril de burgers 20 minuten op middelhoog vuur gaar. Keer halverwege.

Snijd 1 tomaat in dunne plakjes. Snijd de rest van de tomaten in partjes. Giet de augurkenplakjes af en vang 2 eetlepels vocht op. Meng 1 eetlepel olie, het opgevangen vocht en de mosterd tot een dressing. Houd een handje sla apart en meng de rest van de sla met de tomatenpartjes en de helft van de augurkenplakjes. Besprenkel met de dressing.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak 4 spiegeleieren.

Neem de burgers uit de grillpan en houd warm onder aluminiumfolie. Snijd ondertussen de broodjes doormidden en gril de snijkanten van de broodjes in 2 minuten. Beleg elk broodje achtereenvolgens met de rest van de sla, een hamburger en 1 eetlepel ketchup. Verdeel de plakjes tomaat en de rest van de plakjes augurk over de hamburgers. Leg een gebakken ei erop en dek af met de bovenkant van het broodje. Serveer met de salade en friet.

Bron: Allerhande box