Traditioneel pizzadeeg

Een pizza is toch lekkerder als je zelf het pizzadeeg maakt! Leuk om samen met de kinderen te doen. En dan mogen ze natuurlijk ook zelf kiezen wat ze op de pizza doen.

Bereidingstijd: 6.30 – 8.30 uur (30 minuten voorbereiding en 6-8 uur rusttijd)

Ingrediënten voor 4-6 kleine pizza’s:

  • 500 g bloem voor pizzadeeg
  • 3-3,5 dl koud water
  • 10-12 g verse gist of ½ zakje (4 g) droge gist
  • ½ theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Strooi de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist en de suiker in het kuiltje en meng met een vork door elkaar. Als je verse gist gebruikt, leng deze dan eerst aan met wat water.

Meng met kleine hoeveelheden tegelijk het koude water erdoorheen. Begin te kneden. Schenk de olijfolie erbij en kneed 2 minuten. Voeg het zout toe en kneed nog 2 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten, bedek met een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.

Ga na de 10 minuten verder met kneden. Kneed 12-15 minuten met de hand. Maak een bal van het deeg en kneed van de rand naar het midden toe, met de wijzers van de klok mee. Het deeg moet heel soepel, mooi glad en niet plakkerig zijn.

Leg het deeg in een met bloem bestoven of met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt.

Laat het deeg op kamertemperatuur 6-8 uur rijzen totdat het volume is verdubbeld.

Is het deeg klaar? Bestrooi het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in kleine porties als je meerdere kleine pizza’s wilt maken. Spreid het deeg met de handen uit door er met je vingertoppen op te drukken: zachtjes, zodat je de lucht er niet uit drukt. Je kunt ook een deegroller gebruiken.

Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en spreid het nog wat verder met je handen uit. Beleg de pizza met je favoriete ingrediënten en bak deze ongeveer 15 – 20 minuten in een voorverwarmde oven op 240 °C.

Bron: Pizza – Laura Zavan