Crème Brûlée

Crème brûlée is één van mijn favoriete nagerechten. Altijd leuk om dit zelf te maken. Zeker nu ik zelf een brander heb.

Bereidingstijd: 3 uur en 30 minuten (15 min. bereiden, 2 u. 30 min. wachten, 45 min. oventijd)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml verse slagroom
  • 250 ml halfvolle melk
  • 5 middelgrote eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g witte basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 125 °C.

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit.

Breng de slagroom en melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje.

Splits de eieren en doe de eidooiers met de suiker in een grote kom. Klop door elkaar. De eiwitten gebruik je niet (maak hier lekkere meringues van).

Schenk de hete room bij de eidooiers en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over 4 schaaltjes van 150 ml. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ongeveer 45 minuten gaar worden en helemaal stollen.

Haal ze uit de oven en 30 minuten op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.

Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met de basterdsuiker. Verwarm de suiker met een brander (of zet ze onder de grill) totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: dit gaat heel erg snel.

Uit: www.ah.nl